Kanaal 7-7 PMR, Is een burger radiocommunicatie- initiatief gerelateerd aan noodsituaties

Canal 7-7 PMR 

In Spanje werd in 2015 naar een oplossing gezocht voor een snellere en betere Emergency zorg in de bergen. Een jaar later werd er een nieuwe regel aangenomen die in 2017 van kracht ging.

Ballesteros-Peña, Sendoa. 
Channel 7-7 PMR: A Radio Communication 
Initiative in Mountain-Related Emergencies in Spain. 
Wilderness & Environmental Medicine. 
28. 10.1016/j.wem.2017.06.010. 

Tijdens de afgelopen decennia, hebben de bergen in Spanje een groeiende stroom van bezoekers gekregen. De bergen zijn nog steeds de belangrijkste toeristische attracties in vele delen van het land. 

Parallel met deze toename is het aantal van de mensen die  naar de bergen gaan voor sportieve activiteiten evenredig gegroeid, men heeft gezien dat er een enorme toename is in het aantal ongevallen in de berg achtige, natuurlijke omgeving van Spanje, een gevolg dat door sommige deskundigen wordt beschreven als een reëel  probleem voor de Emergency zorg in de bergen. Het is iedere keer weer een uitdaging voor de redding teams vanwege de topografie van het terrein en  gebrekkige tot geen communicatie met de benadeelde partij(en). Met het oog op de beperkte mogelijkheid te communiceren bij een incident en verzoeken om hulp van de hulpdiensten, particuliere personen, of groepen in de buurt, is het # Canal77PMR initiatief uitgerold in heel Spanje, door een aantal bergbeklimmer clubs, organisaties die onafhankelijk is van de overheden  en individuele ( sporters en radioamateurs). Dit initiatief moedigt de mensen aan wanneer ze betrokken zijn in outdoor -activiteiten in natuurlijke gebieden hun eigen persoonlijke mobiele radio ( PMR ) in te stellen om te luisteren op:

PMR kanaal 7 frequentie: 446,08125 MHz; CTCSS 7: frequentie 85,4 Hz.

De PMR portofoons functioneren in een hoge frequentie band (70 cm) en zijn bevoegd voor gebruik zonder licentie in de meeste Europese Unie landen . Het vermogen van deze radio's is beperkt tot 0,5 W; daarom is hun bereik in ideale omstandigheden (zonder fysieke obstakels tussen zender en ontvanger) niet meer dan 10 km .


In aanvulling op mobiele telefoons (of als alternatief, onder omstandigheden in die telefoons niet werken. Het gebruik van PMR portofoons op kanaal 7 sub kanaal 7 vergemakkelijkt coördinatie tussen de verschillende leden van de zelfde groep van outdoor avonturiers (bijvoorbeeld bergbeklimmers, wandelaars, skiërs) en kan communicatie mogelijk maken met andere nabijgelegen groepen die mogelijk  informatie of hulp nodig hebben of beiden. Bovendien, PMR kan het directe kanaal voor communicatie met reddingsdiensten diensten zijn, op weg naar de plaats van een incident.

Een PMR is goedkoop in aanschaf en makkelijk en op grote schaal verkrijgbaar. PMR portofoons zijn populair voor persoonlijke en bedrijf doeleinden, echter het gebruik als een veiligheid maatregel onder de mensen of Rescue team personeel moeten worden aangemoedigd voor alle activiteiten. 


Hoe meer PMR gebruikt wordt in de luister modus op kanaal 7 sub kanaal 7,  des te groter de kans dat mensen in nood sneller hulp ontvangen van andere groepen in de buurt of Rescue teams wanneer te ver van de het gebruikelijke bereik van de traditionele hulpdiensten diensten.

Ondertussen is het Channel 7-7 PMR initiatief in het zuiden van Europa al in veel landen overgenomen en het zal niet meer lang duren voor het ook in Nederland een begrip is.
Volgens een bericht op Twitter©  is het in de provincie Groningen al geïntroduceerd voor gebruik tijdens en na aardbevingen. Deze berichten zijn echter niet bevestigd.